Çok düşük oranda alkol içeren biralar alkolsüz biralar olarak bilinir. Bilindiği gibi normal biralarda %5 oranında alkol bulunur. Alkolsüz olarak tabir edilen biralarda ise %0,05 (On Binde Beş) oranında alkol vardır. Dolayısıyla bunların tam olarak alkolsüz olmadığı ifade edilebilir. Alkolsüz bira nedir denildiğinde bir tür meşrubat olduğu da söylenebilir.
Yiyecek ve içecek sektörü sürekli yeniliklere açıktır. Alkollü içecekler de bu gelişmelerden nasibini alır. Aslında uzun yıllardır var olsa da alkolsüz biralar, son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Özellikle yurt dışında alkolsüz bira kullanımı oldukça fazladır. Ülkemizde ise giderek yaygınlaştığı görülür.
Dünyanın pek çok yerinde on binde beş oranında biralar bu kategoride görülür. Öte yandan ABD gibi bazı ülkelerde bu oranın binde beş (%0,5) olarak karşımıza çıktığı da söylenebilir. Bu farklılık ise biranın yapım aşamalarından kaynaklanır. Yani alkolsüz bira nedir sorusunun yanıtı için yapım aşamalarından kısaca söz etmek faydalı olabilir.
Biranın imalatı sırasında malt özünün mayalanması sağlanır. Böylelikle alkol kendiliğinden ortaya çıkar ve bir içki olarak biranın içinde yer alır. Doğru oranlarda imal edildiğinde ise hep %5 oranında alkol elde edilir. Alkolsüz biranın yapımında ise aynı aşamalar takip edilirken bir adım daha eklenir. O da elde edilen alkolün ayrıştırılmasıdır.
Bu işlem aslında karışımdaki alkolün saf olarak elde edilmesi için kullanılır. Bu, bir anlamda alkol üretim yöntemi olarak ifade edilebilir. Normal şartlarda kaynatılan biranın içindeki alkol ayrışır ve bu şekilde saf alkol elde edilir. Ancak alkolsüz bira içinse elde edilen alkol değil, geride kalan karışım kullanılır. Fark da tam olarak burada ortaya çıkar. Alkolü önemli ölçüde ayrıştırılan biranın içinde eser miktarda alkol kalır.
Söz edilen alkol oranı ise yukarıda belirtildiği gibi %0,05 gibi bir miktara karşılık gelir. Bu oran ise alkol içermeyen pek çok besinde doğal olarak bulunur. Bunlar arasında muz, portakal suyu gibi gıdalar yer alır.
Alkolsüz biranın normal miktarlarda tüketilmesi sarhoşluk hissi vermez. Normal oranlı biralar da çoğu kişiye az tüketimlerde sarhoş etmez. Alkolsüz bira ise çok daha düşük miktarda alkol içerdiği için sarhoş etmesi oldukça güçtür. Bununla sarhoş olabilmek için mideyi bozacak kadar çok miktarda tüketilmesi gerekir.
Alkolsüz biranın az miktarda tüketimi ceza gerektiren promil sınırının oldukça altında kalır. Araç kullanımı için 0.50 promilin altında alkol çıkması gerekir. Normal bir şişe veya bardak bira alkol testinde 0.20-0.40 aralığında sonuç verir. Alkolsüz bira içinse bu rakam 0.05 dolaylarında çıkar. Dolayısıyla alkolsüz biranın araç kullanımına engel olmadığı söylenebilir.
En baştan beri belirtildiği üzere alkolsüz bira %0,05 oranında alkol içerir. Bu ise gıda sektöründe eser miktara oldukça yakın bir rakamı ifade eder. Matematiksel olarak bakıldığında on binde beş şeklinde belirtilir. Rakamsal olarak örnek vererek bu rakamları daha iyi açıklayabiliriz.
Bir şişe bira 330 ml’dir. Bunun %0,05’inin alkol olması demek içinde yalnızca 0,165 ml. Alkol olduğu anlamına gelir. Bu ise bir damlanın 1/5’i kadar bir miktara karşılık gelir.