Biranın Yanında Ne Yenir?

BLOG

En düşük alkol oranına sahip içkilerden biri olmasına rağmen bira, dünyada en çok tüketilen alkol ürünü olma unvanını da korur. Bunun çeşitli sebepleri vardır elbette. En başta ekonomik bir içki olması sayılabilir. Bununla birlikte biranın yanında ne yenir sorusuna verilen cevapların zenginliği de birayı tercih edilen bir içki haline getirir. Burada oluşan yanıtlar ise şöyle sayılabilir:

  • Izgara türü ana yemek
  • Balık çeşitleri
  • Kuruyemiş çerez türleri
  • Patates cipsi
  • Atıştırmalıklar

Burada sayılan çeşitlerin genel kategoriler olduğu hemen dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla onlarca maddeyi içeren bir liste halinde hazırlanabilir. Örneğin ızgara türü ana yemek denildiğinde akla pek çok şey gelebilir. Bunlar arasında tavuk bölümleri, et ve köfte ürünleri hatta balık bile sayılabilir.

Benzer şekilde balık çeşitleri dendiğinde de geniş bir havuzdan söz edilir. Farklı balık türleri için farklı pişirme teknikleri uygulanabilir. Buğulama, kızartma, ızgara veya balık yemekleri bu kapsamda değerlendirilebilen seçenekler arasında yer alır.

Diğer içki türlerinden farklı olarak biranın yanında ana yemeklerin ilk sırada gelmesi dikkat çekicidir. Genellikle içkilerle çerez ve atıştırmalıklar değerlendirilir. Oysa bira, hem ülkemiz hem de dünya genelinde yemeklerin yanında sıkça tercih edilen bir içki türüdür. Bu sayede de içilme oranı oldukça yüksektir.

Bira ile iyi gidebilecek atıştırmalar

Biranın Yanına Ne Gider?

Elbette akla ana yemeklerin dışında seçenekler de gelir. Bunların en başında ise çerez ve kuruyemişler sayılabilir. Yine burada da çok sayıda çeşit ve alternatif olduğu söylenebilir. Birkaç tür sıralamak gerekirse:

  • Tuzlu fıstık
  • Karışık kuruyemiş
  • Soslu leblebi türleri
  • Fındık, fıstık, ceviz
  • Kabak çekirdeği (tercihen tuzlu)

ilk başta sayılabilecek çerez türleridir. Birayla birlikte genellikle küçük kaplarda bu tür çerezler ikram edilir. Bu hem restoranlar hem de meyhanelerde bu şekilde görülür. Ayrıca serbest olarak hazırlanan içki sofralarında da bira varsa yanında bu tarz çerezlikler mutlaka olacaktır. Hem lezzet olarak birayı dengeler hem de ağız tadını değiştirir.

Yine burada sayılan kuruyemiş türlerini de oldukça detaylandırabiliriz. Tuzlu fıstığın yanında kaju, badem, fındık, çekirdek türleri biranın yanına ilk akla gelen seçeneklerdir. Bunların yanında daha farklı çerezler de değerlendirilebilir. Örneğin soslu leblebi çeşitleri oldukça iyi alternatifler olarak görülür. Benzer şekilde soslu mısır da birayla güzel bir lezzet yakalar.

Bira mezeleri nelerdir

Biranın Yanına Hangi Atıştırmalıklar Gider?

Biranın bulunduğu sofra ve masalardaki seçenekleri incelemeye devam edelim. Burada düşünülmesi gereken bir başka alternatif ise atıştırmalıklar üzerine olmalıdır. Yemekler yenmediyse biranın yanında lezzetli cevaplar aramak gerekir. Tam olarak bu noktada ise atıştırmalıklar ön plana çıkar. Bu tarz atıştırmalıklar hem biranın mideye verdiği rahatsızlığı azaltır. Ayrıca sonrasında yenecek olan çerezler için de midenin hazırlanması sağlanabilir.

Bu doğrultuda sık tercih edilen atıştırmalık türleri:

  • Patates cipsi
  • Çıtır soğan halkası
  • Çıtır kalamar
  • Midye dolma
  • Turşu çeşitleri
  • Çıtır tavuk

Yine çeşitlendirilebilecek ana türlerin olduğu bir liste önümüze çıkıyor. Patates cipsi ve soğan halkaları zaten gayet açık ve anlaşılır durumdadır. Öte yandan çıtır tavuk denince farklı ürünler akla gelebilir. Bunlar arasında:

  • Nuggets
  • Tenders
  • Schnitzel (şnitzel)

sayılabilir. Diğer seçeneklere de bakıldığında birayla neden yakıştığı az çok anlaşılabilir. Örneğin midye dolma ve çıtır kalamar zaten deniz ürünleridir. Hem birer atıştırmalık hem de bira ile birlikte birer meze özelliğine sahiptirler. İçerdikleri tuz oranıyla da biranın tadıyla güzel bir uyum içinde olabilirler. Son olarak turşu ise yine hem ekşi hem de tuzlu bir ürün olmasıyla birayla iyi bir lezzet yakalayacaktır.

Yapılacak olan ürün tercihleri ise damak tadına göre şekillenmelidir. Yukarıdaki bilgilere bakınca 10’larca belki yüz farklı ürün veya masa kombini düşünülebilir. Burada masadaki kişilerin damak tadı ve ortak keyfi önemlidir. Bazıları bira deyince sadece balık yemeyi tercih eder. Onun için diğer tüm alternatifler anlamsızdır. Kimileri ise sohbet ortamında birayı tercih ederek biranın yanında ne yenir sorusuna sadece çerezlerle cevap verebilir. Dolayısıyla sofranızı hazırlarken veya menü sipariş ederken kişinin veya grubun fikirleri oldukça belirleyicidir.